Mediation kan helpen bij een geschil of conflict
Over mediation

Waar we wonen en werken, kan een conflict of geschil ontstaan dat lastig op te lossen is. Escalatie van een conflict of geschil kan voor een rot gevoel zorgen met uiteindelijk gevolgen voor het functioneren en productiviteit op het werk of invloed op het dagelijkse leven. In een gezin kunnen problemen invloed hebben op de relatie tussen partners en hoe je kinderen zich voelen. Soms lijkt het samen vinden van een oplossing onmogelijk omdat u elkaar over en weer niet lijkt te begrijpen.
Mediation kan daarbij een helpende hand bieden. Een mediator gaat met beide partijen tegelijk het gesprek aan en stelt zich daarbij neutraal en onafhankelijk op. De mediator helpt partijen de vastgelopen communicatie te herstellen en stelt hen in staat zelf op zoek te gaan naar een oplossing waar ze beiden tevreden mee zijn, zg. Win-winsituatie. Bij een win-winsituatie wordt de mediation afgesloten met een vaststellingsovereenkomst, waarin de gezamenlijk gemaakte afspraken worden vastgelegd en ondertekend.
Er is dan geen rechtszaak nodig. Vooral als u in de toekomst nog samen moet werken of de zorg over de kinderen heeft, is dat prettig wanneer u samen afspraken kunt maken om een conflict of geschil op te lossen.
Hoe verloopt het mediationproces?
Je kunt zelf telefonisch of per e-mail contact opnemen met een van onze mediators. Ook kan een werkgever of een betrokken derde, in overleg met de partijen, de mediator benaderen. Daarnaast kunnen derden, bijvoorbeeld werkgevers, het Gerecht in Eerste aanleg of andere instanties partijen doorverwijzen naar een mediator.
Wanneer beide partijen het eens zijn over de mediation, vinden dat de werkwijze bij hen past en de mediation willen starten ondertekenen zij een mediationovereenkomst. Pas na ondertekening van de overeenkomst kan de mediation van start gaan.
De kern van het proces is dat partijen op vrijwillige basis met elkaar in gesprek gaan, onder begeleiding van de mediator. Partijen en de mediator spreken af dat alles wat tijdens de mediation wordt gezegd vertrouwelijk blijft. Deze verplichting tot geheimhouding is vastgelegd in de mediationovereenkomst, die voorafgaand aan de mediation wordt ondertekend.
Een ander belangrijk kenmerk van mediation is de eigen verantwoordelijkheid van de partijen. Zij beslissen zelf wat een passende oplossing is voor het conflict of geschil wat hen verdeeld houdt. Een oplossing zal zijn gebaseerd op de gezamenlijke belangen van partijen.
De mediator leidt de sessies en zorgt voor structuur en werkt met partijen aan communicatieherstel. Door het herstellen van de communicatie tussen partijen zijn zij weer in staat om op een constructieve manier met elkaar in gesprek te gaan. Communicatie is de basis voor wederzijds begrip. Door te communiceren kunnen partijen mogelijke oplossingen onderzoeken die een oplossing zijn voor hun onderlinge conflict of geschil.
Tijdens een gratis intakegesprek van een half uur geeft de mediator beide partijen uitleg over het mediationproces, de duur van een sessie, de voorwaarden en (betalings)condities van de mediation. Eventuele vragen die partijen hebben worden door de mediator beantwoord.
Het mediationproces is erop gericht om de blikken van partijen uit het verleden te halen, daar waar het conflict of het geschil is gelegen, en deze te richten op de toekomst. Een toekomst die zijn samen, onder begeleiding van de mediator, zelf vorm gaan geven.

Mediation of rechtspraak?
Zelfs als een van de partijen al een gerechtelijke procedure is gestart is mediation als vorm van geschilbeslechting nog steeds mogelijk. Ook kan een mediator worden ingezet bij herstelbemiddeling.