Voor wie is mediation?
Mediation kan worden toegepast ongeacht de omvang van het conflict danwel of er sprake is van een particulier of zakelijke conflicten. Mediation kan uitkomst bieden.
De mediator kiest geen partij. De mediator is op neutrale wijze geïnteresseerd in de oorzaak van het conflict en in de reden dat de communicatie tussen partijen is vastgelopen.
Wanneer vind mediation plaats?
Bij geschillen in het:
- Arbeidsrecht
- Burenrecht
- Bouwrecht
- Contractenrecht
- Familierecht (w.o. erfrecht en scheidingen)
- Koop- en Huurrecht
- Letselschade- en Verzekeringsrecht
- Ondernemingsrecht
- Onderwijs
- Overheid en Zorg
Kortom, ongeacht het soort conflict: als beide partijen bereid zijn samen naar een oplossing te zoeken, heeft mediation zin. Dit geldt zowel binnen het bestuur van een maatschap, vereniging of stichting, als tussen buren, partners, familie, en ook tussen werkgever en werknemer.
Ervaringen
“Het gesprek met de mediator was voor ons belangrijk omdat wij zakenpartners zijn en wat onenigheid was ontstaan over de toekomst van onze samenwerking. Door de begeleiding van de mediator hebben wij ons uit kunnen spreken en afspraken kunnen maken over onze verdere samenwerking en toekomst van ons bedrijf.”
anoniem
Met behulp van de mediator zijn lastige onderwerpen besproken. Ik heb het mediationproces als confronterend ervaren doordat er veel emotie bij is komen kijken. De mediator heeft ons geholpen om duidelijker naar elkaar toe te communiceren en heeft rust gebracht na jarenlang in conflict te hebben geleefd.
R. Lopez
“De begeleiding door de mediator was wat wij nodig hadden. Zij heeft ons beiden de ruimte gegeven en ons ook de realiteit laten inzien van ons gedrag en handelen. Uiteindelijk hebben wij afspraken kunnen maken.”
J. van Ven en A. van Ven
Mediation of rechtspraak?
Zelfs als een van de partijen al een gerechtelijke procedure is gestart is mediation als vorm van geschilbeslechting nog steeds mogelijk. Ook kan een mediator worden ingezet bij herstelbemiddeling.