Mediation of rechtspraak?

Van oorsprong zijn mensen gewend hun conflict of geschil aan een derde voor te leggen, zoals een stamhoofd, de oudste van de familie, een arbiter of een rechter, die vervolgens de beslissing neemt.

Door ontwikkelingen op het gebied van individualisme en zelfbeschikking is echter gebleken dat mensen steeds vaker zelf het heft in eigen hand nemen bij het oplossen van conflicten of geschillen. Dit heeft ertoe geleid dat mediation, zowel in westerse landen als in het Caribische gebied, een positieve ontwikkeling doormaakt. Wanneer mediation geen uitkomst biedt, blijven andere manieren om conflicten en geschillen op te lossen altijd beschikbaar.

Zelfs als een van de partijen al een gerechtelijke procedure is gestart is mediation als vorm van geschilbeslechting nog steeds mogelijk! Echter het staat partijen vrij om de verwijzing door de rechter naar een mediator te weigeren. Immers deelname aan het mediation traject is gebaseerd op vrijwilligheid.

Het Gerecht in eerste aanleg verwijst u alleen naar gespecialiseerde en geaccrediteerde mediators. Zij voldoen aan (permanente) opleidings- en kwaliteitseisen van het register waar zij aan zijn verbonden (MFN of ADR). Wilt u weten wat de voorwaarden zijn waaraan de mediators zich moeten houden dan kunt u de website van het ADR of MFN raadplegen.

De mediators die zijn aangesloten bij FMTA zijn zelfstandig en niet in dienst van de foundation. 

De verschillende overheden en het Gemeenschappelijke Hof van Justitie in het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden zijn voorstander van het toepassen van mediation.

Uit onderzoek van de afgelopen jaren is gebleken dat afspraken die tijdens mediation zijn gemaakt, bestendiger zijn en vaker door partijen worden nagekomen. De grondslag ligt in het feit dat partijen zelf hebben gewerkt aan de oplossing en daarvoor verantwoordelijkheid willen nemen. Het mediationproces streeft naar een win-win situatie voor beide partijen, hetgeen betekent dat aan de belangen van allebei recht wordt gedaan.

Dit in tegenstelling tot een gerechtelijke uitspraak waar de beslissing door de rechter aan partijen wordt opgelegd. In veel gevallen is er één winnaar en de ander de verliezer. Bij het voeren van een juridische procedure is het niet mogelijk om alle betrokken partijen tevreden te stellen in een dergelijk geval is er sprake van een win-loose situatie.

De rechter beveelt Mediation met name aan in Personen- en Familierechtzaken. Een vonnis regelt de echtscheiding, maar een ouderschapsplan komt het beste tot zijn recht als ouders gezamenlijk overeenstemming over de inhoud bereiken.

Verschil tussen mediator en advocaat

Een mediator helpt u én de andere partij om samen een oplossing te zoeken voor het conflict of het geschil wat u beiden verdeeld houdt.  In tegenstelling tot een advocaat.

Een advocaat staat aan uw kant en verdedigt uw zaak. Bijvoorbeeld bij een rechtszaak.

Mediation in strafzaken

Herstelbemiddeling

Al geruime tijd wordt door het Openbaar Ministerie in Nederland ook mediation in strafzaken aangeboden. Dit zijn situaties waarin partijen ook na de strafzaak met elkaar verder moeten, zoals familie en buren en in minder zware strafzaken met jonge daders die nog geen strafblad hebben. Het idee is dat een gesprek tussen dader en slachtoffer in bepaalde gevallen voor beiden meer herstellend kan werken dan een enkele strafrechtelijk afdoening. Meewerken aan mediation betekent niet dat de dader er zonder straf vanaf komt! Deze vorm van herstelbemiddeling is in het Caribische gebied in opkomst en heeft positieve resultaten geboekt.

Wenst u meer informatie? Kijk dan op de site van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba of op de site van het Openbaar Ministerie Curaçao.

Mediatior of advocaat?

Is mediation geschikt of is het beter om via de advocaat een procedure bij de het Gerecht in Eerste Aanleg te starten. Met onderstaande vragen kunt u zelf beoordelen of u een mediator via FMTA kunt benaderen voor een informatief gesprek.

Is uw conflict of geschil geschikt om via mediation tot een oplossing te komen?

Ja, want:

  • U bent bereid om te onderhandelen
  • U heeft er belang bij dat het conflict opgelost wordt
  • U wilt graag een snelle oplossing
  • U wilt de oplossing in eigen hand houden
  • U wilt een oplossing die niet alleen van juridische aard is
  • Er is sprake van een langdurige relatie met de andere partij
  • Ook in de toekomst heeft u met de andere partij te maken
  • U wilt graag een oplossing die ook voor de toekomst bruikbaar is
  • U wenst een oplossing die beiden tevredenstelt
  • Er is sprake van communicatie verstoring
  • U vindt het belangrijk dat de zaak vertrouwelijk behandeld wordt
  • Het geschil houdt u dagelijks bezig en geeft u slapeloze nachten

Nee, want:

Nee, want:

  • De uitspraak van een rechter over deze zaak is belangrijk
  • U heeft een uitspraak nodig, die ook ten opzichte van derden geldt
  • U wilt uw eigen gelijk in het openbaar bewijzen
  • Het conflict is te hoog opgelopen
  • U heeft geen ruimte om te onderhandelen, want ….
  • Het is tegen uw belang om de zaak snel op te lossen

Heeft u minimaal 2 keer JA geantwoord op het bovenste lijstje? Mediation is voor u dan zeker het overwegen waard!

Mocht u toch nog twijfelen of wilt u meer informatie? Neemt u gerust contact met ons op, wij helpen u graag.